HAN Energiecolloquium op woensdag 19 april 2017

Titel:Power to gas: ook thuis?
Spreker: Wim van Gemert, Hanzehogeschool Groningen
Datum: Woensdag 19 april, 12:00-12:45 uur
Plaats: R26 B1.12

Power to gas: ook thuis?

Ons aardgas heeft ons de afgelopen 50 jaar wel heel erg verwend. Het is er, het is overal, het is flexibel (zomer en winter) en het is nog redelijk schoon ook. Goed om dat te beseffen nu we ons Groningen veld gaan afbouwen. Wat een gemak dat dit veld op ieder moment feilloos reageert op onze vraag, als we gaan douchen, of koken of het licht aan doen, want ook elektriciteit komt voor een groot deel van aardgas. En wat vanzelfsprekend!

Maar het is niet vanzelfsprekend. Straks, zonder ons gas, zullen we het moeten doen met de zon of de wind, en zullen we zelf moeten zorgen dat het op ieder moment beschikbaar is. Dat zal nog een hele klus zijn, zeker als je bedenkt dat elektriciteit moeilijk op te slaan is. Maar elektriciteit kan ook worden omgezet in een gas. Bijvoorbeeld waterstof (power to gas). Dit gas kan worden opgeslagen en op elk gewenst moment weer worden omgezet in elektriciteit (brandstofcel). Dit lijkt een aantrekkelijke en innovatieve optie voor de nabije toekomst. Maar is het denkbaar dat we dit ook thuis gaan doen? En als we dit doen, wat zou daar nog achter weg kunnen komen?

Over deze vragen wil ik graag met jullie in discussie.


Wim van Gemert is leading lector aan het Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen.


Het Energiecolloquium

Het Energiecolloquium (gastcollege Duurzame energie) wordt circa tweemaal per maand georganiseerd door het Lectoraat Duurzame energie van de faculteit Techniek van de HAN, in het kader van het speerpunt 'Sustainable Energy and Environment'. Er worden steeds andere sprekers uit de private en publieke sector uitgenodigd die over wisselende energiethema's zullen spreken. Onderzoekers, docenten en studenten zijn welkom. Kijk voor een overzicht van de komende colloquia en meer informatie op http://han.vandersluys.nl/colloquia/