HAN Energiecolloquium op woensdag 15 februari 2017

Titel:Hoe werkt een windmolen en waarom is lokaal opgewekte windenergie belangrijk?
Spreker:Sander Mertens, Windchallenge
Datum: Woensdag 15 februari, 12:00-12:45 uur
Plaats: R26 B1.12

Hoe werkt een windmolen en waarom is lokaal opgewekte windenergie belangrijk?

Duurzame energie is belangrijk om de energievoorziening toekomstgeschikt te maken. Windenergie speelt hierin een grote rol. Windmolens leveren hun energie voor een belangrijk deel in de winter en ze matchen hiermee de energievraag die ook grotendeels in de winter ligt. Het matchen van de vraag is essentieel voor het voorkomen van dure opslag van (duurzame) energie. De presentatie zal ingaan op het matchen van vraag en aanbod.

Windchallenge, de producent van The Windleaf, een kleine, storm-proof windturbine, vindt het belangrijk om de energie zo veel mogelijk lokaal op te wekken omdat dit er voor zorgt dat gebruikers een beeld hebben van hun verbruik en als gevolg meer geneigd zijn om te besparen dan als ze hun energie uit het stopcontact halen. De Trias Energetica moet eigenlijk uitgebreid worden naar een vierkant: bespaar zo veel mogelijk, wek zoveel mogelijk lokaal duurzaam op, wek het restant dat niet lokaal op te wekken is niet-lokaal duurzaam op, en wek wat je niet duurzaam kunt opwekken op met de meest efficiënte fossiele methode.

Windchallenge heeft een kleine windturbine ontwikkeld met een bijzondere eigenschap die belangrijk is voor de werking. De bladen kunnen bij hoge windsnelheden automatisch uit de wind worden gedraaid. Windchallenge heeft patent op deze techniek. Vergeleken met standaard kleine windmolens met vaste bladen, die vaak aan overbelasting kapot gaan, zorgt dit mechanisme voor bedrijf zonder overbelasting, een lagere windbelasting en dus een lichtere mast en molen. Daarnaast zorgt de Windleaf voor een hoger rendement en voor een grotere betrouwbaarheid van de molen. De presentatie zal ingaan op de verschillende technieken om windenergie om te zetten in elektriciteit.

Sander Mertens is is windarchitect bij Windchallenge en ontwikkelaar van de Windleaf.


Het Energiecolloquium

Het Energiecolloquium (gastcollege Duurzame energie) wordt circa tweemaal per maand georganiseerd door het Lectoraat Duurzame energie van de faculteit Techniek van de HAN, in het kader van het speerpunt 'Sustainable Energy and Environment'. Er worden steeds andere sprekers uit de private en publieke sector uitgenodigd die over wisselende energiethema's zullen spreken. Onderzoekers, docenten en studenten zijn welkom. Kijk voor een overzicht van de komende colloquia en meer informatie op http://han.vandersluys.nl/colloquia/